Script, drivers en stoppers
Het script is het onbewuste verhaal dat we vanaf jonge leeftijd schrijven, vaak als een manier om om te gaan met de wereld om ons heen. De beslissingen die we in onze jeugd nemen, beïnvloeden niet alleen ons huidige gedrag, maar voorspellen ook vaak ons toekomstige gedrag. Het script bevat de beslissingen die we als kind nemen, vaak beïnvloed door de boodschappen die we van onze ouders of andere volwassenen krijgen, of deze nu terecht of onterecht zijn. Voorbeeld: “Als ik heel lief ben voor mama, dan vindt zij mij ook lief” of “Als ik maar sterk ben en niet klaag, dan ziet papa me.” Deze overtuigingen nemen we mee in ons verdere leven.
Het script bestaat uit een aantal onderdelen:
Drivers
Drivers zijn overtuigingen die in de Ouder ego toestand zijn vastgelegd. Ze reflecteren de verwachtingen die we van onszelf hebben, zoals: ‘Ik ben OK als ik goed voor anderen zorg,’ ‘Ik ben OK als ik sterk ben,’ of ‘Ik ben OK als ik altijd mijn best doe.’
Stoppers
Stoppers zijn verboden die in de Kind ego toestand zijn vastgelegd. Ze geven aan wat we niet moeten doen om erbij te horen, zoals: ‘Kom niet te dichtbij,’ ‘Voel niet,’ ‘Denk niet,’ of ‘Heb geen behoeften.’ Ze ontstaan vaak als een beschermingsmechanisme, maar kunnen ons later belemmeren.
Attributie
Attributies zijn boodschappen over het kind die tegen anderen worden verteld, zoals: “Onze Jan is zo’n vrolijke jongen” of “Mirjam is altijd zo slecht in rekenen.” Het kind kan deze boodschappen gaan geloven en denken dat ze de waarheid zijn, wat het zelfbeeld en gedrag als volwassene beïnvloedt.

Het script kan zowel positief als negatief werken. Het kan ons helpen staande te blijven in moeilijke situaties, maar het kan ons ook tegenwerken en zorgen dat we steeds in dezelfde ongewenste patronen terechtkomen. Het kan waardevol zijn om je script in kaart te brengen en te onderzoeken of je nieuwe keuzes kunt maken om dit patroon te doorbreken.